Vietnamská kuchyňa patrí medzi významných častí vietnamskej kultúry. Vietnamskej jedlo znamená pre Vietnamcov príležitosť tráviť čas spoločne s rodinou a predstavuje hlavný prvok osláv a sviatkov.
Potraviny používané vo vietnamskej kuchyni v sebe odrážajú polohu krajiny a miestnu klímu. Medzi hlavné a najdôležitejšie surovinu patrí ryža, ktorá je pestovaná na vodných poliach v celom Vietname. Ryža je súčasťou každodennej stravy a vyrába sa z ných veľa ďalších jedál, napríklad rezance, ryžový papier alebo koláče.
Obrázok znázorňuje tradičnej vietnamskej stolovania.
Vietnamskej pokromy sa skladajú ako z množstva rozmanitých druhov mäsa, tak vegetariánskych budhistických pokrmov zo zeleniny a bylín. Rovnako ako v slovenskej kuchyni sa potraviny pripravujú vyprážaním, varením a dusením. Kuchári sa snažia zachovať čo najpresnejšie a Najčerstvejšie chuť jedla. Vietnamská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete. Väčšina pokrmov je bezlepková strava.