Logo Logo
Vietnamská kuchyňa (Ẩm thực Việt Nam)
  • 14.03.2018
  • Vietnamská kuchyňa, ázijská kuchyňa, ingredience

Vietnamská kuchyňa patrí medzi významných častí vietnamskej kultúry. Vietnamskej jedlo znamená pre Vietnamcov príležitosť tráviť čas spoločne s rodinou a predstavuje hlavný prvok osláv a sviatkov.
Potraviny používané vo vietnamskej kuchyni v sebe odrážajú polohu krajiny a miestnu klímu. Medzi hlavné a najdôležitejšie surovinu patrí ryža, ktorá je pestovaná na vodných poliach v celom Vietname. Ryža je súčasťou každodennej stravy a vyrába sa z ných veľa ďalších jedál, napríklad rezance, ryžový papier alebo koláče.

Tradiční vietnamské stolování
Obrázok znázorňuje tradičnej vietnamskej stolovania.

Vietnamskej pokromy sa skladajú ako z množstva rozmanitých druhov mäsa, tak vegetariánskych budhistických pokrmov zo zeleniny a bylín. Rovnako ako v slovenskej kuchyni sa potraviny pripravujú vyprážaním, varením a dusením. Kuchári sa snažia zachovať čo najpresnejšie a Najčerstvejšie chuť jedla. Vietnamská kuchyňa patrí medzi najzdravšie kuchyne na svete. Väčšina pokrmov je bezlepková strava.

Techniky Varenie

  • Chien, Rán: vyprážané jedlá.
  • Xao: vyprážanie na menšom množstve oleja za stáleho miešania.
  • Kho: dusené jedlá.
  • HAM: pomalé a dlhé varenie s množstvom korenia a ďalšími ingredienciami.
  • Rim: dusenie (voda sa zvyčajne priamo nevarí).
  • Luộc: jedlá varená vo vode.
  • HAP: jedlá pripravované v pare.
  • Om: varenie v keramickom hrnci.
  • Goi: šaláty.
  • Nướng: grilovanie.
  • RO ti: opekanie a následné dusenie jedla.
  • Chao: ryžová kaša.
  • Quay: pečené jedlá.
  • Sup: polievky.
  • Cà ri: kari.
  • Cuon: rôzne ingrediencie zabalené v ryžovom papieri.