Logo Logo
Recept na vietnamskú slížovú polievku s kuracím, bravčovým a vajcom (Bún Thang)
  • 14.03.2018
  • vietnamskej slížová polievku s kuracím,recept,vietna,vietnamská kuchyňa,ázijská kuchyňa

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Celkový čas: 45 minút

Čo je Bun Thang?

Slovo thang bývalo používané pri zmienke o severnej vietnamskej a čínskej medicíne (thuốc Bắc), zvyčajne uvádzané ako zmes sušených bylín v vrecúšku. Slovo thang môže znamenať niečo ako "lekársky predpis", ktorý je v kontexte vietnamského liečiteľstve zvyčajne nejakú zmesí.

Lahodná polievka zo severu

Táto kuracie polievka pochádza z hlavného mesta Hanoja, v severnej časti Vietnamu. Hoci táto lahodná polievka je pomerne jednoduchá na prípravu a jej chuť nie je nič neobvyklé, má reputáciu ako veľmi obľúbená.
Avšak "správnou cestou" ako uvariť polievku je použitie druhu kurčiat, ktoré tu ani nezískate. Ak nepoznáte niekoho, kto kurčatá chová.

Kurčatá musia byť približne 6 mesiacov stará

Aký nastáva problém s požiadavkou na výber kurčaťa? Hovorí sa tomu ga Mai Dau čo značí sliepky veľmi špecifického veku. Presný vek mi nie je známy, ale najcennejšie sú tie, ktoré prvýkrát znesú vajcia. Staršie sliepky majú tvrdšie mäso, zatiaľ čo tie, čo ešte vajcia nezniesli, sú príliš mladé.
Môžeme však použiť bežne dostupné kurčatá (ga Chay, alebo ga DJI Bộ).
Trochu prieberčivé, že?

Extrakt z chrobákov

Posledný prísadou, ktorá sa pridáva tesne pred jedlom do misky, je pár kvapiek Cà Cuong. Varovanie pre čitateľa, ako začnete googliť, CA Cuong je naozaj extrakt z chrobákov. Presnejšie je to typ extrahovaného feromónu z chrobákov.
Väčšina fľaštičiek pochádza z Thajska. Kuchyne obsahujúce chrobáky sú v tejto lokalite bežné, takže títo chrobáky nie sú používanie iba pre ich feromóny.
Dá sa zohnať aj imitácia výťažku, pretože originálny výťažok je ťažko k dostaniu.

Ingrediencie

Druh polievky uvedený v tomto recepte je s veľa mäsom oproti tým polievkam, na ktoré môžete byť zvyknutý.

  • 1 pol kilový sáčok ryžových rezancov (niťovky), stredne alebo tenké hrúbky.

vývar

  • 1 takmer kilové kurča
  • 1 stredná cibuľa, rozrezal na polovice
  • 2 lyžice sušených kreviet
  • ¼ lyžičky glutamanu sodného
  • 1 lyžica rybacej omáčky (voliteľné)
  • Voda, dosť na pokrytie kuraťa (8 - 12 hrnčekov)
  • Soľ na ochutenie

Základ polievky

  • Drvené (natrhané, narezané) kura (z kurčaťa použitého pre vývar)
  • 4 veľké vajcia opražená na tenko
  • 200g bravčové klobásy

Bilinky a obloha

  • Jarná cibuľka, nahrubo nakrájaná
  • Koriander, nahrubo nakrájaný
  • Vietnamský koriand (rau ram)
  • Červená cibuľa, tenké plátky
  • Vyprážané šalotky (voliteľné)
  • Pasta z kreviet (voliteľné)
  • Extrakt z chrobákov (Ca Cuong - voliteľné)
  • Thajské chilli (voliteľné)

Postup

  • Dajte kurča a všetky ingrediencie pre vývar do hrnca, okrem soli. Priveďte do varu, potom varte okolo 15-20 minút, kým nie je kurča uvarené. Ochuťte soľou. Odstráňte cibuľu.
  • Medzitým pripravte vajce. Rozbite vajcia do misky a pridajte 1-2 lyžice vody k zjemneniu. Ľahko naolejujte panvicu a nalejte len toľko vajec, aby ste vytvorili tenkú vrstvu. Snažte sa omelety urobiť čo najtenšie, aby ste nemuseli otáčať. Urobte ich toľko, koľko Vám porcie vajec dovolí. Potom všetky omeletky dajte na seba, zmotajte a nakrájajte na prúžky.
  • Akonáhle je kurča úplne uvarené, vyberte ho z vývaru. Počkajte, kým nevychladne, potom nadrvia (nakouskujte). Nakrájajte klobásu na plátky o približnej veľkosti mäsa a vajec.
  • Podľa ľubovôle jemne osmažte alebo viac osmažte šalotky, ak ich chcete použiť.
  • Pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale.
  • Pripravte si misky (taniere). Pridajte rezance, základ (mäso, vajcia, klobásu), bilinky, oblohu, vývar, a nakoniec pár kvapiek extraktu z chrobákov (ak zoženiete) a servírujte.