Logo Logo
Recept na vietnamské jarné rolky (Bò Bía)
  • 14.03.2018
  • vietnamské jarné rolky,recept,vietna,vietnamská kuchyňa,ázijská kuchyňa

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Celkový čas: 50 minút
Tento recept slúži pre 8 - 10 roliek (záleží na veľkosti)

Čo sú vietnamské jarné rolky (BO BIA)?

Názov bo Bia je niečo ako vietnamská adaptácia čínskych jarných roliek. Tieto dve jedlá sú krapet odlišná. Je pravdepodobné, že vietnamské Jarmo rolky boli prispôsobené vietnamamci a suroviny boli nahradené tým, čo bolo k dispozícii.

Prvá zaznamenaná zmena bola v tom, že Vietnamci užívajú pre zabalenie ryžový papier namiesto pšeničného. Ďalšie zmeny zahŕňajú omáčku a odstránenie prísad ako sú zelené fazuľa, fazuľové klíčky a sladké zemiaky. Čínske Jarmo rolky majú aj vyprážané variácie.

Vietnamskej rolky sú čerstvý typ jarných roliek zabalených sa zeleinou. Napriek tomu, že obsahujú klobásy, sú tieto rolky pomerné ľahké, takže ich môžete zjesť tony! Alebo ich môžete jesť ako ľahkú desiatu. Typicky nie sú servírované ako plnohodnotné jedlo, ale ak si dáte 3 - 4, môžete zabudnúť na to, že zjete niečo ďalšie.

Recept na vietnamské jarné rolky

Začnite sušenými krevetami, pretože to trvá najdlhšie. Typickým spôsobom, ako ich použiť, je namočiť krevety vo vode. Trvá to približne dve hodiny (je jedno či teplá alebo studená voda). Alebo môžete krevety namočiť cez noc. Potom je vyžmýkajte, nech sa ťažko nežujú.

Ďalším krokom je olúpaní mrkvy a zeleru. Pridajte soľ a vodu, priveďte ju k varu a potom na miernom ohni nechajte okolo 15 minút. Zelenina musí zmäknúť, ale aj napriek tomu musí zostať chrumkavá.
Medzitým ušľahajte vajcia s trochou soli a korením. Nahrejte panvicu a pokryte ju tenkou vrstvou vajec. Potrebujete tak tenkú vrstvu, aby nebolo nutné vajcia otáčať. Potom omeletu zmotajte a narežte na remienkami.

Klobásu nahrájejte na malé kúsky. Osmažte na miernom ohni a otáčajte, kým nezhnednú po oboch stranách. Klobásky majú v sebe veľa tuku, takže pri prevarení sa môžu svraštit. Na udržanie tvaru klobásky ju môžeme aj variť alebo piecť.
Umyte a usušte mätu a šalát.
Do rolky začnite vkladať mätu, malým kúskom hlávkového šalátu pokryte celú dĺžku. Pridajte mrkvu, vajcia, krevety a klobásu. Naplňte tak, aby bolo možné pekne Zabaliť. S menším ryžovým papierom (22 cm) je občas ťažšie Zabaliť. Pre lepšiu zarolování použite väčší ryžový papier alebo urobte rolky o centimeter kratšia.

Omáčka na namáčanie (recept nižšie) má na povrchu rozdrvené arašidy.
Na vrch použite sambalovou chilli pastu. Pokiaľ ju máte radšej krémovejšia, stačí pridať arašidové maslo a konzistenciu upravíte pridaním vody.

Ingrediencie

  1. 3-4 lyžice sušených kreviet
  2. 200g zeleru
  3. 1 menšia mrkva
  4. 2 lyžičky soli
  5. 3 klobásky
  6. 2 väčšie vajcia
  7. 2-3 listy listového šalátu
  8. 1 balenie ryžového papiera (banh Trang - na obrázkoch použitý 22 cm)

Omáčka na namáčanie

  1. 1 jemne nasekaný cesnak
  2. ½ lyžičky oleja
  3. 2 lyžice hoisin omáčky
  4. 2 lyžice vody (možno pridať alebo ubrať pre požadovanú tvrdosť)
  5. 1 lyžička cukru
  6. nadrtené arašidy
  7. Sambalová chilli pasta

Postup

Bo Bia vietnamské rolky

  1. Po dobu 2 hodín nechajte namočené sušené krevety do teplej vody alebo cez noc v chladničke
  2. Ostrúhajte mrkvu a zeler, pridajte do hrnca s dvoma lyžičkami soli a 1 hrnčekom vody. Priveďte do varu na silnom ohni a potom stlmte na čo najmenší plameň a pri miernom varení nechajte približne 15 minút do tej doby, než nezmäknú, ale budú stále chrumkavé
  3. Rozmiešajte vajcia. Urobte tenkú omeletu na strednej teplote na panvici (rozdeľte na dve ak bude potrebné). Zarolujte a narežte na remienkami.
  4. Nakrájajte klobásky a osmažte na panvici do hneda
  5. Umyte a pripravte zeleninu
  6. Namočte ryžový papier do taniera s teplou vodou okolo štyroch sekúnd aby zmäkol. Akonáhle ho vyberiete z vody zmäkne viac.
  7. Pridajte trochu od každej ingrediencie (ako bolo popísané a ukázané vyššie)

Omáčka na namáčanie

  1. Osmažte cesnak na panvici s olejom tak dlho, kým nezačne hnednúť
  2. Medzitým v mištičke rozmiešajte hoisin omáčku, vodu a cukor
  3. Akonáhle je cesnak pripravený, přideje hosinovou zmes do panvice a uvedieme do varu. Potom zlejte z panvice, na vrch nasypte rozdrvené arašidy a chili pastu