Logo Logo
Hlavné ingrediencie vietnamskej kuchyne
  • 14.03.2018
  • ryža,ovocie,zelenina,strukoviny a orechy,morské plody,bylinky a koreniny

Ryža

Hlavné ingrediencií vietnamskej kuchyne je bezpochyby ryža. Najviac sa jej jazmínová ryža, biela ryža alebo lepkavá ryža (GAO NEP). Dusená jazmínová dlhozrnná ryža sa podáva najčastejšie ako príloha ku každému jedlu. Pokrm s názvom xôi je dusená lepkavá ryža s ďalšími igrediencemi ako zelenina alebo ovocie (strukoviny, mango, ...). Z ryže sa tvoria ďalšie produkty, napríklad ryžová múka, z ktorej sa vyrába rôzne druhy ryžových rezancov - napríklad tenké rezance BUN či hrubé a ploché rezance banh Pho, ktoré sa dávajú aj do polievok (Pho). Niektorého druhy knedlí a slaných koláčov (napríklad hranaté ryžové koláče plnené mäsom a fazuľou (banh Chung)) sú vytvorené takisto z ryže. Ďalšou špecialitou sú vyprážané rolky z ryžového papiera (banh Trang) zvyčajne plnené mäsom a zeleninou. Rolky sa môžu jesť aj čerstvo.

Zelenina

Vo vietnamskej kuchyni patrí k časo konzumovanej zelenine kapusty (CAI BAP), čínska kapusta (CAI Thiam), cesnak (Toi), jarná cibuľka (Hanh), mrkva (Ca ROT), cibuľa (Hanh Tây), čiže papričky (OT), bambusové výhonky (mango), daikon (Cu CAI Trango), karfiol (sup LO), uhorka (Dua chuột), šalát (xa lách), fazuľové klíčky (Giá đỗ) a ďalšie. Ako špecialita sa považuje vodný špenát (rau Muong), horká uhorka (kho qua) a beninkasa (bí đao), z ktorej sa robí aj čaj. Namiesto zemiakov sa užívajú batáty (Khoa lang), taro (Khoa nước, Khoa Môn alebo Khoa SO) a maniok (Khoa ma alebo San), z ktorého sa vyrába aj tapioka používaní na prípravu dezertov. Dusená zelenina je podávaná s rezancami ako polievka, smaží sa či sa pridáva do karí, balí sa do ryžového papiera alebo podáva ako príloha či šalát. Zeleninová polievka podávaná zvyčajne na konci jedla sa nazýva Canh.

Ovocie

Medzi obľubené druhy ovocia, ktoré sa jej ako občerstvenie, sladké prílohy k jedlu alebo sa pridávajú do slaných jedál, patrí kokos (Dua), mango (xoài), ananás (Dua), pitahaya (thanh long) melón (dua HAU), liči (vai), mandarínka (quýt HONG), karambola (Khe), papája (DJov DJov), durian (sau Rieng), jackfruit (mať) a pomelo (bưởi). Typickým vietnamským ovocím, ktoré dodáva ryžovým pokrmom červenú farbu, je momordika (GAC).

Strukoviny a orechy

V celom Vietname sa jedia strukoviny ako šošovica, fazuľa a hrášok. Zo sóje vyrábaného tofu sa pripravuje mnoho tradičných vietnamských pokrmov. Fazovolé výhonky a struky sú tiež obľúbenou prísadou. Sezamový olej sa vyrába zo sezamových semienok a je používaný v malých dávkach k dochutenie jedla. Z arašidov sa tvoria pasty, ktoré sa pridávajú do rezancových pokrmov a polievok. Sezamové semienka a rozdrvené arašidy sa sypají na hotové jedlá.

Morské plody

Vďaka tomu, že je Vietnam pri mori a má zároveň veľa riek, tvoria ryby, mäkkýše a kôrovce podstatnú časť tradičnej vietnamskej kuchyne. Morské plody a ryby sú obľúbené najmä v polievkach, ryžových jedlách, pokrmoch s karí a kokovým mliekom ako pečené, grilované alebo v ryžovom papieri.
mäso

Vietnamci jedia mäso decentne. Medzi hlavné mäsové pokrmy patrí hovädzie mäso najčastejšie vyprážané so zeleninou, sójovú omáčku, či polievkach. Mleté bravčové mäso sa používa ako náplň závitkov a roliek. Kuracie sa smaží rôznym korením a podáva s rezancami. Psie mäso (Thiti CHO) je považované za špecialitu a sú mu pripisované liečebné účinky (dodáva telu silu, sníme nešťastie). Pripravuje sa zvyčajne pečením nad ohňom, dusením, varením či smažením. Vo Veitnamu sa jej aj mäso ďalších zvierat, napríklad hadov, korytnačiek, Jelínka mundžaka, šupinavce alebo divokého prasaťa, avšak mäso domácich mačiek sa konzumuje len zriedkavo a jeho požívanie je ilegálne.

Bylinky a koreniny

Dôležitou súčasťou vietnamskej kuchyne sú bylinky a korenie. Sú podávané takmer ku každému jedlu. Čerstvé bylinky sú používané na posypanie jedál. Pridávajú sa do ryžových pokrmov, polievok, do rezancov ale aj do pečiva. K používaným bylinkám a ďalším dochucovadlám patrí perila (Tía to), vietnamský koriander (rau rám) bahnatka voňavá (NGO), mexický koriander (MUI tau), citrónová tráva (chi SA), zázvor (Gung), badián (Đài Hoi) , tamarínd (me), čiže papričky (OT), galangal (Rieng), koriander (rau MUI), bazalka (rau que, zmes piatich korení (NGU vi Huong), kurkuma (Nghệ) a ďalšie.